Expertise

Onze unieke en innovatieve knowhow

Om zo goed mogelijk aan de verwachtingen en behoeften van onze klanten te voldoen, produceren wij uitzonderlijke boter- en roomsoorten die kwaliteitsvol, praktisch en smaakvol zijn. Zo hebben wij een unieke en innovatieve knowhow ontwikkeld op het gebied van melkvet.

De drie pijlers van onze knowhow

Selecteren

Strenge selectie van hoogwaardige grondstoffen.

Scheiden

Ongeëvenaarde expertise om de beste bestanddelen uit vetstoffen te halen dankzij innovatieve, uitsluitend fysische processen.

Creëren

Samenstelling van 100% natuurlijke recepten.

Knowhow

Meer dan de voordelen van de natuur

  • + Harder
  • + geler
  • + aromatisch
  • + zachter
  • + witter
  • - aromatisch
  • Winter
  • Zomer
Beyond Nature’s gifts Corman delivers consistent products
far beyond
what Nature offers

Dankzij onze knowhow kunnen wij u het hele jaar door boter aanbieden die de kenmerken heeft van zomer- dan wel winterboter. aanbieden die nog verder gaan dan wat de natuur ons te bieden heeft (nog harder, zachter, plastischer, aromatischer, gekleurder). Uiteraard garanderen wij dat onze producten over welbepaalde, constante kenmerken beschikken.

We kunnen ook inspelen op de andere kenmerken die van invloed zijn op boter voor verschillende doeleinden: het smeltpunt, de smeltcurve, de plasticiteit, het vermogen om terug te verharden enz.

Alleen middels physische processen

Kristalliseren

Crystallisation is the controlled formation of fat crystals. Just like diamond and graphite share the same chemical composition but have different crystal structures.

In my kitchen

I always have some sugar and salt in my kitchen. If I dilute them in a bit of water and let it evaporate, small crystals appear again!

Selecteren

Corman selects prime raw materials based on physicochemical, bacteriological and organoleptic criteria and on origin.

In my kitchen

It’s just like my tips and tricks to pick a fresh fish or a perfectly ripe melon. At the market or in my kitchen!

Scheiden

Separation, also called fractionation, is the fact of separating the parts of butteroil that are liquid and solid at a given temperature, with the help of gravity or pressure.

In my kitchen

If I put a bottle of olive oil for 30 minutes in a freezer, I can see a small white swirl. It is a part of the oil that is firming. With a skimmer, I filter the oil above a bowl. In the skimmer, I get the solid part and in the bowl, the liquid part. I just separated the oil, in my kitchen!

Samenvoegen

This is Corman Butter Masters’ know-how: combining several butteroil fractions to obtain the exact taste, colour and behaviour properties the client is expecting.

In my kitchen

Just like Champagne wine or great coffee can be the assemblage of complementary vintages in order to create a unique result.

Mengen

It is the fact of associating a dairy fat like cream, butter or concentrated butter with either vegetable fat (butter blend/melange) or with other non-fat ingredients like cocoa, sugar, starch, proteins, etc. (food preparations).

In my kitchen

It’s easy. It’s just like following a recipe: choosing the right ingredients, weigh them with precise scales and finely blend them following the steps. A hint of know-how and my blend is ready. In my kitchen!

Hercombineren

It is the creation of a butter or cream emulsion (water in oil or oil in water) from a chosen fat and an aqueous phase. With the required fat content and characteristics.

In my kitchen

Even simpler: I stir a large spoonful of full-fat cream in a small glass of non-fat milk and … I have recombined full-fat milk. In my kitchen!

Textureren

It’s the texturation or kneading process during which the fat stabilises its crystallisation and becomes dough with a smooth, plastic and homogeneous texture which is ideal for packing and for end usages.

In my kitchen

When I use an ice-cream maker, the motion allows to control the hardening and to obtain the texture that I want.

Kristalliseren

Selecteren

Scheiden

Samenvoegen

Mengen

Recombineren

Textureren

Productie

Dankzij de productie op vijf locaties in de kern van de belangrijkste Europese melkgebieden kan Corman gebruikmaken van een unieke verscheidenheid aan kwaliteitsvolle grondstoffen van erkende oorsprong.


Door onze exportactiviteiten dragen wij bij aan de ontwikkeling van de Europese zuivelsector.

Zo kopen wij in België gemiddeld zes keer meer grondstoffen in dan nodig is voor onze lokaal verkochte merkproducten. De rest wordt wereldwijd geëxporteerd.